Ο καλλιτέχνης  δημιουργεί με γυμνά χέρια.

Το ίδιο και ο sushi Chef.

Η θερμοκρασία του σώματος και η υφή του δέρματος εξασφαλίζουν τον σωστό σχηματισμό του roll (ιδιαίτερα του nigiri) και τον πληρέστερο έλεγχο του πόσο φρέσκια και λιπαρή είναι η πρώτη ύλη, ενώ διευκολύνουν  την απομάκρυνση ιχνών από λέπια ή κόκαλα.

Τα δάχτυλά του sushi Chef ποτίζονται συνεχώς σε ένα διάλυμα από νερό, ξύδι ρυζιού και lime και η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ίδιο και τον πελάτη είναι βασικό στοιχείο της ιεροτελεστίας στη συγκεκριμένη κουζίνα.

Μια κουζίνα ιδιαίτερη με μία μοναδική φιλοσοφία.

Με βασικά συστατικά το ρύζι που έχει εμποτιστεί σε ξύδι ρυζιού, το φύκι, τα λαχανικά και φυσικά τα φρέσκα (και όχι απαραίτητα ωμά) ψάρια.

Η παράδοση θέλει το sushi, ως κατεξοχήν fingerfood να τρώγεται με τα «ξυλάκια» -γνωστά ως chopsticks- αλλά είναι παραπάνω από αποδεκτό όποιος συναντάει δυσκολίες στον χειρισμό να χρησιμοποιήσει τα χέρια του.

 

Οι δημοφιλέστερες  κατηγορίες sushi είναι :

Maki Roll -Κυλινδρικο σχήμα, με το φύκι ή το ρύζι από έξω

Νigiri – σχήμα οβάλ, λεπτή φέτα ψαριού επάνω σε ρύζι

Sashimi – Επιμελώς φιλεταρισμένες φέτες ωμού ψαριού

 

Βασικά συνοδευτικά:

Soysauce– η πασίγνωστη πλέον σάλτσα που με μία λέξη είναι το «αλάτι» αυτής της κουζίνας! Βουτάμε τη μπουκιά μας λίγο ή περισσότερο, ανάλογα με το γούστο

Wasabi- η ιδιαιτέρως καυτερή πράσινη πάστα, φτιαγμένη από Ιαπωνέζικο χρένο (αγριοράπανο). Χρησιμοποιείται απ’ευθείας επάνω στο ψάρι η διαλυμένο στη soysauce.

PickledGinger– τρώγεται μόνο του και  χρησιμοποιείται για να φρεσκάρει  τον ουρανίσκο και για να αλλάξουμε γεύση από το ένα roll στο επόμενο.

 

Καλή Όρεξη, ή ορθότερα… Itadakimasu!!

Χαρισόπουλος Γρηγόρης

Freud’s sushi chef