Υπήρξε μια εποχή (πριν το internet,ναι, τόσο παλιά) που στα σπίτια είχαμε κάτι βαριά, δύσχρηστα, σχεδόν άσχημα βιβλία (από χαρτί) που τα λέγαμε λεξικά. Γράμματα μόνο, καθόλου εικόνες, και αλφαβητική ταξινόμηση σε χιλιάδες λέξεις και τον ορισμό τους. Όποτε υπήρχε απορία ή διαφωνία, κατέβαζες τον παντογνώστη των 2,5 κιλών από το ράφι, ενεργοποιούσες μηχανή αναζήτησης-δάχτυλο, μουρμούριζες κ,λμ,ν,ξ…σ και..ορίστε!

Εκεί λοιπόν, προς το τέλος του σ, ήταν γραμμένο:

στιλ το [stíl] Ο (άκλ.) : 1α. ύφος1. β. τεχνοτροπία, ρυθμός: αναγεννησιακού ~. μπαρόκ / ροκοκό. Σπίτια σε νεοκλασικό ~.  γ. η ιδιαίτερη μορφή, το σχέδιο που δίνει ένας δημιουργός: Φούστα / παπούτσια σε μοντέρνο ~. 2. (προφ.) ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται, κινείται ή ντύνεται ένα άτομο ή μια κατηγορία ανθρώπων: Έχει ένα προσωπικό / νεανικό ~. Δε μου αρέσει το ~ των ανθρώπων που κυκλοφορούν στα νυχτερινά κέντρα.. || γενικά, ο τρόπος ενέργειας: Πρέπει να αλλάξουμε ~ δουλειάς / στη δουλειά μας. (έκφρ.).

[λόγ. < γαλλ. style < λατ. stilus `μακρόστενο μυτερό αντικείμενο΄

Τα λεξικά πέθαναν (εκτός από εκείνα που επέλεξαν την ατίμωση δια της ψηφιοποιήσεως), το στυλ και ο ορισμός του ευτυχώς όχι. Παραμένει ¨(προφ.) ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται, κινείται ή ντύνεται ένα άτομο ή μια κατηγορία ανθρώπων¨ και πιθανότατα παραμένει και ένα ¨ λατ. stilus `μακρόστενο μυτερό αντικείμενο¨ μιας  και το να το έχεις είναι όπλο, το να προσπαθείς να το αποκτήσεις επικίνδυνο και το να το μιμείσαι καταφανώς αναποτελεσματικό. Ανήκει στην ευγενή αυτή κατηγορία των αγαθών που δεν είναι ακριβά -ακριβώς γιατί δεν αγοράζονται- οπότε είναι by default πολύτιμα.

Όρια, όχι, δεν υπάρχουν… ούτε περιορισμοί κοινωνικοί ή  γεωγραφικοί. Είτε μιλάμε για την γενειάδα του hipster, είτε για αυτή του Κρητίκαρου, το λευκό t-shirt στο ¨λεωφορείον ο Πόθος¨ ή το λευκό t-shirt (χωρίς διαφημιστική στάμπα, by any means ) στο  ¨συνεργείο ο Γιώργος¨, είναι το attitude που κάνει τη διαφορά και τελικά καθορίζει το αποτέλεσμα.

Έλα, πάμε στο συμπέρασμα. Ήθελες να ρωτήσεις αν το FREUD έχει στιλ. Ναι..το δικό σου. Του χτενίσματός σου, του smartphone που κρατάς (η ακόμα καλύτερα το αφήνεις στην τσέπη) του τρόπου που κάθεσαι στο bar, των παπουτσιών σου (άλλο big issue αυτό, θα επανέλθουμε), του χαμόγελου και του eye contact την ώρα που σηκώνεις το ποτήρι σου…salute!!